Emigratie van Nederlandse tech-founder. Slimmer dan de exitheffing?
.png)


Een Nederlandse tech-ondernemer ging emigreren naar de Emiraten. De fiscus? Die vond dat zijn onderneming wel een ruime 9 miljoen waard was, en hij als gevolg wel even 2.8M aan exitheffing mag gaan afrekenen. Fijn, zo net voor je vertrek..., je moet het ook maar net liquide hebben liggen.....
Waar even geleden een 5x jaarwinst nog een standaard was bij de belastingdienst om de onderneming te waarderen is de ‘golden rule’ nu de Discounted Cash Flow (DCF) waardering. Het voordeel hiervan, voor de ondernemer, is dat dit ook wel ruimte laat voor legitieme argumenten en risico’s , die uiteraard meegenomen dienen te worden in de waardering.
Dit was wel een unieke situatie, de ondernemer had feitelijk alle software zelf ontwikkelt, had geen kantoor in Nederland, geen werknemers etc. Een echte one-man-show. Bij verdere analyse van zijn arbeidsovereenkomst bleek dat de intellectuele eigendommen altijd bij hem als privé persoon zijn blijven behoren en dat de onderneming enkel gedurende de looptijd van de arbeidsovereenkomst gebruik mocht maken van zijn IP en know-how. Deze IP konden we dus niet meenemen in de bedrijfswaardering. De gehele organisatie zou in de toekomst een bedrag van exact 0 genereren, nadat de arbeidsrelatie verlopen was.
In zijn holding had hij nog rekeningcourant verhouding voor zijn auto en 1.2 miljoen aan liquide middelen. Deze zijn verrekend en uitgekeerd met dividend. Al met al kwam hij er met een paar ton belasting vanaf, in plaats van meerdere miljoenen.
Als gevolg hiervan heeft de klant binnen 90 dagen met succes de exitheffing vermeden, legaal zijn Nederlandse fiscale woonplaats verlaten en wereldwijde activiteiten via de VAE-entiteit nieuw leven ingeblazen. In plaats van te starten met een miljoenenlast, begint zijn nieuwe avontuur in de Emiraten nu met extra kapitaal en flexibiliteit.
Dit laat perfect het belang zien van strategische structurering, deskundige jurisdictieplanning en proactieve uitvoering.